Rendang Daging Rusa
Hari ini saya nak kongsikan resepi yang terbaik untuk hari raya iaitu Rendang Daging Rusa.
Bahan A (Di blender)
Serai 5 batang
Lengkuas 3inc
Halia 2inc
Kunyit hidup 2inc
Bawang merah kecil 10biji
Bawang putih 5 ulas
Cili padi sesuai selera kepedasan
Ketumbar
Jintan manis
Rempah rendang adabi
Bahan B (Untuk ditumis)
Bunga lawang
Cengkih
Buah pala
Halba
Kayu manis
Bahan C
Kerisik
Santan
Daun limau purut
Daun kunyit
Asam keping
Garam
Gula
Daging rusa 1 kilo
Cara memasak Rendang Daging Rusa
- Tumis bahan B sehingga naik bau.
- Kemudian masukan bahan A yg d blender tadi tumis lg sampai rempah pecah mnyak kemudian masukan daging rusa.. Gaul sebati, selepas itu tambah sedikit air biar daging empuk dan kering sikit.
- Kemudian masukan santan, kerisik, asam keping, garam, gula,, daun limau purut dah cukup rasa rendang pon dah kering baru tabur daun kunyit gaul2 dah siap....
##Resepi ini juga boleh dilakukan pada ayam dan daging. Zaman sekarang hendak mencari daging rusa sudah sukar kerana harganya yang mencecah RM 40 sekilo ketika hendak raya baru-baru ini.
Rendang rusa yang sedang dimasak |
Comments
Post a Comment