Featured

Rendang Daging Rusa

Hari ini saya nak kongsikan resepi yang terbaik untuk hari raya iaitu Rendang Daging Rusa.

Bahan A (Di blender)
Serai 5 batang
Lengkuas 3inc
Halia 2inc
Kunyit hidup 2inc
Bawang merah kecil 10biji
Bawang putih 5 ulas
Cili padi sesuai selera kepedasan
Ketumbar
Jintan manis
Rempah rendang adabi


Bahan B (Untuk ditumis)
Bunga lawang
Cengkih
Buah pala
Halba
Kayu manis


Bahan C
Kerisik 
Santan
Daun limau purut
Daun kunyit
Asam keping
Garam
Gula
Daging rusa 1 kilo

Cara memasak Rendang Daging Rusa

  1. Tumis bahan B sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukan bahan A yg d blender tadi tumis lg sampai rempah pecah mnyak kemudian masukan daging rusa.. Gaul sebati, selepas itu  tambah sedikit air biar daging  empuk dan kering sikit. 
  3. Kemudian masukan santan, kerisik, asam keping, garam, gula,, daun limau purut dah cukup rasa rendang pon dah kering baru tabur daun kunyit gaul2 dah siap....
##Resepi ini juga boleh dilakukan pada ayam dan daging. Zaman sekarang hendak mencari daging rusa sudah sukar kerana harganya yang mencecah RM 40 sekilo ketika hendak raya baru-baru ini.

Rendang rusa yang sedang dimasak

Comments