Skip to main content

Featured

Rendang Daging Rusa

Hari ini saya nak kongsikan resepi yang terbaik untuk hari raya iaitu Rendang Daging Rusa. Bahan A (Di blender) Serai 5 batang Lengkuas 3inc Halia 2inc Kunyit hidup 2inc Bawang merah kecil 10biji Bawang putih 5 ulas Cili padi sesuai selera kepedasan Ketumbar Jintan manis Rempah rendang adabi Bahan B ( Untuk ditumis) Bunga lawang Cengkih Buah pala Halba Kayu manis Bahan C Kerisik  Santan Daun limau purut Daun kunyit Asam keping Garam Gula Daging rusa 1 kilo Cara memasak Rendang Daging Rusa Tumis bahan B sehingga naik bau. Kemudian masukan bahan A yg d blender tadi tumis lg sampai rempah pecah mnyak kemudian masukan daging rusa.. Gaul sebati, selepas itu  tambah sedikit air biar daging  empuk dan kering sikit.  Kemudian masukan santan, kerisik, asam keping, garam, gula,, daun limau purut dah cukup rasa rendang pon dah kering baru tabur daun kunyit gaul2 dah siap.... ##Resepi ini juga boleh dilakukan pada ay

Resepi Apam Susu Gebu

Buat permulaan blog ini, saya kongsikan satu resepi yang mudah dan sedap. Resepi ini diberi nama Apam Susu Gebu.

Bahan-bahan :

4 biji telur ayam
1 cawan gula
1 sudu ovelet
4 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
Pewarna (mengikut citarasa)

Cara-caranya :

1) Kisar kesemua bahan sehingga kembang.
2) Masukkan tepung gandum dan kisar sehingga sebati.
3) Bahagikan  adunan  kepada 2 bahagian dan titiskan pewarna.
4) Tuang ke dalam acuan. Selepas itu, kukus selama 40 minit / sehingga masak.
5) Biarkan sejuk barulah dikeluarkan.


Comments